Tento recept je jednoduchý, chutný a zároveň šetrný k citlivému tráveniu pre ľudí, ktorí dodržiavajú princípy low FODMAP. Ideálny na obed alebo večeru, dotvoriteľný akokoľvek podľa chuti.
Suroviny (2 porcie):
- 1 šálka arborio ryže (alebo inej ryže na rizoto)
- 2,5 šálky lowFODMAP zeleninového vývaru (domáci alebo z obchodu, bez cesnaku a cibule)
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 malá mrkva, nakrájaná na kocky
- 1/2 cukety, nakrájaná na kocky
- 1/2 šálky baby špenátu (môže byť aj rukola)
- 1/4 červenej papriky, nakrájaná na drobno (môže byť hrubostenná, alebo kápia)
- 1 polievková lyžica nasekanej čerstvej pažítky alebo petržlenu
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 3 polievkové lyžice jemne strúhaného parmezánu
- bezlakto maslo, cca 1cm hrubý plát
Postup:
Mrkvu, cuketu a papriku nakrájajte na drobné kúsky. Špenát si odložte bokom, pridáva sa až na konci.
V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte ryžu a restujte 1–2 minúty, kým nebude ľahko priehľadná. Začnite pridávať vývar po 1/2 šálke. Osoľte a okoreňte, ja mám rada keď je rizoto jemne pikantné, vždy pridávam trošku viac mletého korenia. Miešajte, kým sa tekutina nevstrebe. Proces opakujte, kým ryža nebude takmer mäkká (asi 18–20 minút). Ak sa vám minie vývar, pridávajte pokojne čistú vodu.
Počas pridávania vývaru pridajte mrkvu a papriku (asi v polovici varenia). Cuketu pridajte asi 5 minút pred koncom, aby zostala mierne chrumkavá. Keď je ryža hotová a krémová, pridajte baby špenát a pažítku. Dobre premiešajte, aby sa špenát sparil.
Nakoniec pridajte strúhaný parmezán a bezlakto maslo tak, aby vzniklo skutočne krémové rizoto. Ja najprv vypnem sporák, nechám rizoto viac tekuté (pridám spolu s cuketou viac vody) a tým mi vznikne skutočne vláčne, krémové rizoto plné chutí a potešenia na jazyku.
Pri servírovaní na horúce rizoto poukladajte zopár mini mozzareliek tak, aby sa ohriali, alebo aj roztopili, zvýšite si bielkovinové zloženie rizota.
Tipy:
- Ak chcete pridať bielkoviny, môžete na rizoto servírovať napríklad grilované kura alebo opečené tofu (low FODMAP porcie), prípadne na horúce naservírové poukladať bezlakto mini mozzarelky, krásne sa ohrejú a možno aj roztopia. Alebo len také jemne orestované krevety, tie vedia z tohto rizota spraviť skutočnú delikatesu.
- Vždy si kontrolujte konkrétne low FODMAP porcie zeleniny, aby ste ich množstvo neprekročili.