Leto, záhradka, cuketa, cuketa, cuketa, tekvica, cuketa….Ak máte záhradu a zasadili ste si cuketu, tento rok bol prajný, ja mám plnú mrazničku cukety aj nakrájanej aj strúhanej.
10min príprava/30min pečenie
INGREDIENCIE:
1 stredne veľká cuketa
strúhaný parmezán
2 vajíčka
1ks bezlaktózová smotana na varenie
olivový olej (alternatívne repkový olej)
soľ, korenie
POSTUP:
Cuketu si poriadne umyte a nakrájajte na rovnako hrubé kolieska. Ak chcete variť pre veľkú rodinu, pridajte si na ingredienciách a použite väčší pekáč. Parmezán, alebo čedar postrúhajte, ak ste nekúpili už rovno strúhaný.
Nakrájané cukety si dajte do veľkej misky, pridajte olivový olej (tak akurát), osoľte, okoreňte, zatvorte misku pomocou prikrývky na hrniec tak, aby bola miska úplne zatvorená a poriadne premiešajte cuketu s olejom, soľou a korením.
Takto naolejované a ochutené cukety začnite ukladať do zapekacej misky, spravte najprv jednu vrstu, na ňu dajte vrstvu strúhaného syru, prikryte cuketami a takto opakujte vrstvenie dokým neminiete cuketu a syr, alebo už sa to nezmestí do zapekacej misky.
V menšej miske si zmiešajte smotanu na varenie a vajíčka, pridajte štipku soli, pokojne aj korenie, dobre premiešajte a prelejte touto zmesou cukety a syr v zapekacej miske. Na vrch ešte posypte trošku syra a dajte piecť do rúry na cca 30min pri teplote 180st.
Pridajte si k zapekanej cukete listové šaláty, paradajky, uhorku a pokojne, ak máte doma mäsožrúta, nabudúce skúste spraviť malú zmenu a vymeňte jednu vrstvu strúhaného syra medzi cuketami za mleté morčacie mäso, ktoré ste zmiešali s jedným vajíčkom, soľou a korením.