Search

Vláknina

vláknina, rozpustná, nerozpustna, fiber, crevo, mikrobiom

 

Čo je vaše obľúbené? ???

Vyberte si dve potraviny z každej kategórie uvedenej nižšie ako pomôcku, aby ste sa uistili, že vo vašej strave prijímate rôzne druhy vlákniny, aby ste sa vyhli zápche a nadúvaniu a posilňovali priebežne svoj črevný mikrobióm. Lebo ak sa staráte o svoje baktérie, budú sa oni starať o vás.

Medzi výhody pestrej stravy patrí:

? Normálna konzistencia a načasovanie stolice,

♥️ Rôzne zdravotné benefity,

? Viac živín a šťastný črevný mikrobióm.

Rozpustná vláknina sa nerozpúšťa v tráviacom trakte a je skvelá na zmäkčenie stolice, napríklad ak máte zápchu. Nájdete ju aj v:

Ovos, jačmeň, fazuľa, arašidy, mandle, ľan, hrušky, čučoriedky, banány, čerešne, hrozno, sušené slivky, jablká ?, pomaranče, melón, kiwi, brokolica, batáty, zemiaky, ľanové semienka, nektarinky, figy,  a v mnohých iných potravinách.

Nerozpustná vláknina sa nerozpúšťa vo vode, ale zväčšuje veľkosť stolice, aby sa uľahčil jej odchod z tráviaceho traktu. Je drsnejšia na tráviaci trakt, preto buďte opatrní, ak máte nejaké ochorenia čriev, ale nebojte sa jej, ak napríklad bojujete s nerovnováhou mikrobiómu, syndrómom dráždivého čreva, rôznymi intoleranciami či inými symptómami spojenými s tráviacim traktom? Nájdete ju napríklad v:

Celé zrná obilnín (pšenica, špalda, raž, pohánka), pseudoobilniny, psyllium, mandle, vlašské orechy, fazuľa a strukoviny, morské plody, zelený hrášok, šošovica, listová ?zelenina (šalát, kel, špenát), špargľa, ružičkový kel, kukurica, vo všetkých šupkách od zeleniny a ovocia a všelikde inde.

Teraz sme sa s úsmevom bavili o “zdravom” človeku. A čo ak máte IBS? Čo IBS (syndróm dráždivého čreva) a vláknina?

Často je jedným z možných problematických spúšťačov ťažkostí práve obsah vlákniny v strave. Všeobecne stále počujete informáciu, že vlákninu treba, že jej jeme málo, že ju potrebujeme. Čo ak však zistíte, že práve množstvo vlákniny v strave robí zlobu?

Toto je už téma na spoluprácu s výživovým či nutričným špecialistom. Niekedy stačí znížiť množstvo prijatej vlákniny v strave, niekedy stačí zdvihnúť príjem vody. Každé telo a každý človek je iný, preto nie je vhodné, aby ste sa riadili “všeobecnými” doporučeniami. Obvykle sa zamotáte do frustrácie, vyradzovania potravín, nedostatočnej výživy a nepochopeniu svojho tela.

Posledná rada na záver – vláknina potrebuje vodu. Ak pijete málo a jete veľa zeleniny a ovocia, či rôznych obilnín, môžete mať zbytočne tráviace problémy. Skúste zvýšiť množstvo vody o 0,5l a uvidíte, či sa to nejako prejaví na prípadných ťažkostiach.

Ak sa vám neuľaví, ozvite sa, niečo spolu vymyslíme 🙂

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

<<< Späť na rozcestník článkov <<<

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.