Muffiny sú super jednoduchá verzia rýchleho mlsania. Nerada pečiem veľké množstvá koláčov na sviatky, skôr urobím pár “suchých” a priebežne počas sviatkov zvrtnem niečo čerstvé. Muffiny zvládne úplne každý, u nás doma ich už pečú deti. Pamätajte na to, že čím vláčnejšie cesto budete mať, tým nadýchanejšie muffiny budú.
5min príprava/35min pečenie
INGREDIENCIE:
200ml bezlakto kefíru
100ml bezlakto mlieka
100ml repkového oleja
250g hladkej ryžovej/ovsenej/bezlepkovej múky
2PL cukru
3 vajíčka
1ks perníkový prášok do pečiva
hrsť pekanových orechov
hrsť sušených brusníc
štipka soli, štipka sušenej citrónovej kôry
POSTUP:
Postup je jednoduchý – v jednej miske si zmiešajte “mokré ingrediencie” s cukrom, v druhej zmiešajte múku, prášok do pečiva a pridajte štipku soli. Múku preosejte do misky s mokrými ingredienciami a pekne všetko spolu premiešajte do kompatnej, vláčnej a skôr redšej konzistencie. Ak je kefír moc hustý a zdá sa vám cesto príliš hutné, pokojne pridajte trošku bezlakto mlieka.
Primešajte za hrsť posekaných pekanových orechov a tiež sušených brusníc a opatrne premiešajte.
Dávkujte cesto do muffinového plechu, alebo silikónových muffinových mištičiek. Z tohto objemu cesta mi vyjde cca 22-26ks muffín.
Ozdobovanie nechám na vašej fantázii, u nás sú vždy iné, podľa nálady, dostupnosti surovín, ale pre mňa sú najlepšie s citrónovou polevou.