Search

Vianočka

 

Vianočka sa preto volá ako Vianoce, lebo je to vianočné pečivo. Prvá zmienka o vianočke je zo 16. storočia, spočiatku ju piekli len cechoví remeselníci, až neskôr ľudia doma. Zhotoviť vianočku nebolo nikdy jednoduché, preto sa pri príprave udržiavali rôzne zvyky a rituály. Napríklad gazdinka ju mala pripravovať v bielej zástere a šatke, nesmela hovoriť a pri kysnutí cesta mala vyskakovať vysoko do výšky. Tak čo, ideme na to?

 

Pripravte si Karola (tak sa volá môj kvások), aby bola vianočka lowFODMAP, musíte ju spraviť procesom kváskovania.

 

INGREDIENCIE:

Rozkvas:

150g mandľového mlieka

50g trstinového cukru

200g hladkej múky (ja dávam špaldovú)

2PL ražného kvásku

Zmiešame večer a necháme pracovať počas celej noci. Rozkvas je taký hustejší, nebojte sa toho.

 

Cesto:

150g mandľového mlieka

100g trstinového cukru

1 vanilkový trstinový cukor (ja dávam aj vanilkovú esenciu alebo vanilku zo struku)

150g ghee masla

600g hladkej múky (opäť dávam špaldovú, obvykle pol normálnu a pol celozrnnú)

2 vajíčka

1ČL zemiakový škrob

 

POSTUP:

Rozkvas si zmiešajte a nechajte na linke prekryté igelitom vo väčšej miske. Rozkvas je taký hustejší, nebojte sa toho.

 

Ráno si nachystajte všetky suroviny ostatné, ghee rozpustite a nechajte prechladnúť a vymiešajte nádherné, vláčne cesto v mixéri. Je to cesto na dve menšie alebo jednu mega veľkú vianočku, takže aj cesta je dosť,  môj stroj teda vždy poriadne vŕzga pri miešaní.

 

Cesto sa musí pekne odliepať od stien úplne celé. Ak idete s ryžovou či ovsenou múkou, chýbať bude lepok, to som tiež skúšala, ale moc to nefungovalo, cesto nedržalo pokope.

 

Nechajte ho odležať 1-1,5h, pekne narastie. A teraz sa musíte rozhodnúť, či idete do jednej mega veľkej vianočky, alebo dvoch menších. Ja vždy robím dve menšie, jedna je pre nás a druhú rozdelím obvykle medzi babky a dedkov 🙂 Ak idete do dvoch, rozdeľte si cesto na dve polovice a každú polovicu potom na 6 rovnakých kúskov, ja si ich poctivo vážim, nech sú skutočne rovnaké.

 

Postup na pletenie vianočky zo 6 kúskov nájdete tu

 

Upletené vianočky si odložte na plech s papierom na pečenie a zakryte druhým hlbokým plechom. Nech si vianočky odpočinú a pekne narastú. Nechávam obvykle cca 2h kysnúť. Medzitým rozohrejem trúbu na 180-200st, potriem ich vajíčkom, posypem mandľovými lupienkami alebo chia semienkami, či makom a pečiem cca 20-25min. Ak pečiete jednu veľkú, tak to bude trvať približne 45min, dajte si ju na spodok trúby, aby sa vrch nespiekol a choďte do teploty 180st.

 

Upečená vianočka nenormálne rozvonia kuchyňu, je krásne hnedá na vrchu a keď do nej pichnete kovovou paličkou (ktorou bežne skúšate koláče), tak sa nič neprichytí. A nezabudnite ju nechať trošku vychladnúť, kým ju rozkrájate 🙂

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

<<< Späť na rozcestník článkov <<<

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.