Totálna klasika, čo k tomu dodať 🙂 Ak nechcete obaľovať rožky vo vanilkovom cukre, tak si zapracujte vanilku do cesta a nebudú potrebovať obaľovanie. Ja ich trošíčku obaľujem, ale v ceste je minimum cukru, takže aj pre lowFODMAP dodržíme množstvo cukru v porcii. Prípadne si vymeňte cukor v ceste za iné sladidlo, ktoré máte odskúšané, že vám sedí.
15min príprava/14min pečenie
INGREDIENCIE:
300g hladkej ovsenej múky (môžete dať ryžovú, alebo bezlepkovú))
200g rozpusteného bezlakto masla
150g mixnutých orechov (dala som vlašské)
70g cukru
1ČL citrónovej kôry
1/2 ČL sódy bikarbóny
1/2 vanilkového struku
2 žĺtka
1 vanilkový cukor
POSTUP:
Orechy a cukor som si spolu mixla v mixéri na drobno. Maslo som rozpustila a preosiala som múku so sódou bikarbónou, pridala citrónovú kôru a vyškrabkala polovicu vanilkového struku do cesta, pridala žĺtka. Pekne som to vymiesila na vláčne cesto, nechala odležať v chladničke 24h zabalené.
Pred pečením si vyberte cesto z chladničky na cca 1h, aby zmäklo. Potom si vyšúľajte veľký šúľok, rozdeľte si na rovnakoveľké guličky a vypracujte si z každého rožtek. Ukladajte na plech s pečiacim papierom a pečte cca 10min na 180st. Sledujte si rožteky, majú byť jemnučko zlatisté.
Ak idete do obaľovania, mixnite si 1 vanilkový cukor a 3 PL cukru na prášok v mixéri a horúce rožteky obaľujte do tejto zmesi.
Vychladnuté uložte do uzatvárateľnej nádoby a užite si vianočné chute 🙂