Search

Vanilkové rožky

 

Totálna klasika, čo k tomu dodať 🙂 Ak nechcete obaľovať rožky vo vanilkovom cukre, tak si zapracujte vanilku do cesta a nebudú potrebovať obaľovanie. Ja ich trošíčku obaľujem, ale v ceste je minimum cukru, takže aj pre lowFODMAP dodržíme množstvo cukru v porcii. Prípadne si vymeňte cukor v ceste za iné sladidlo, ktoré máte odskúšané, že vám sedí.

 

15min príprava/14min pečenie

 

INGREDIENCIE:

 

300g hladkej ovsenej múky (môžete dať ryžovú, alebo bezlepkovú))

200g rozpusteného bezlakto masla

150g mixnutých orechov (dala som vlašské)

70g cukru

1ČL citrónovej kôry

1/2 ČL sódy bikarbóny

1/2 vanilkového struku

2 žĺtka

1 vanilkový cukor

 

POSTUP:

 

Orechy a cukor som si spolu mixla v mixéri na drobno. Maslo som rozpustila a preosiala som múku so sódou bikarbónou, pridala citrónovú kôru a vyškrabkala polovicu vanilkového struku do cesta, pridala žĺtka. Pekne som to vymiesila na vláčne cesto, nechala odležať v chladničke 24h zabalené.

 

Pred pečením si vyberte cesto z chladničky na cca 1h, aby zmäklo. Potom si vyšúľajte veľký šúľok, rozdeľte si na rovnakoveľké guličky a vypracujte si z každého rožtek. Ukladajte na plech s pečiacim papierom a pečte cca 10min na 180st. Sledujte si rožteky, majú byť jemnučko zlatisté.

Ak idete do obaľovania, mixnite si 1 vanilkový cukor a 3 PL cukru na prášok v mixéri a horúce rožteky obaľujte do tejto zmesi.

 

Vychladnuté uložte do uzatvárateľnej nádoby a užite si vianočné chute 🙂

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

<<< Späť na rozcestník článkov <<<

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.