Vianočná klasika, ktorá sa stratí vždy hneď 🙂 A nemusíte sa obmedzovať ani keď máte syndróm dráždivého čreva. Len trošku upravíme ingrediencie a je to. Veľmi doporučujem pri jeho príprave použiť kuchynský teplomer.
20min
INGREDIENCIE:
400ml smotany sladkej na šľahanie bezlakto
400ml plnotučné mlieko bezlakto
100ml biely rum (môžete aj vynechať)
100g kryštáľový cukor
6 žĺtok
2 vanilkové lusky
1čl škorica
5 klinčekov
2 badiány
1 aníz
muškátový oriešok
POSTUP:
Do veľkého hrnca vlejte mlieko a smotanu, pridajte všetky koreniny. Vanilkové lusky pozdĺžne rozrežte a hrotom noža vyberte všetku vanilku a primiešajte ju do mliečnej zmesi v hrnci. Pomaly zohrievajte. Pomôžte si teplomerom na varenie, nesmie mať zmes viac ako 60st.
V druhej ešte väčšej miske vymiešaj cukor a žĺtka do peny. Keď je mliečna zmes zohriata na cca 60st, opatrne po lyžičkách primiešavajte túto zmes do žĺtkovej peny a miešajte. Toto je najcitlivejšia časť práce, nesmiete poľaviť v miešaní, lebo sa vám môžu žĺtka “zdrcnúť”. Keď vmiešate všetkú mliečnu zmes, prelejte si všetko späť do veľkého hrnca a spolu to prehrejte na 70st. Samozrejme, stále miešajte 🙂
Keď dosiahne požadovanú teplotu, odstavte ho a nechajte vychladnúť. Do vychladnutého vmiešajte biely rum, alebo aj nemusíte 🙂 Môžete si spraviť verziu pre dospelákov, aj pre abstinentov 🙂
Likér uchovávajte v chladničke a spotrebujte do pár dní. Ja ho robievam 23ho decembra a ledva mi ostane po poháriku na štedrovečernú párty. Je fakt výborný, úplný lowFODMAP a keď sa mi chce, tak ešte počas sviatkov robím jednu dávku.