Search

Vaječňák

 

Vianočná klasika, ktorá sa stratí vždy hneď 🙂 A nemusíte sa obmedzovať ani keď máte syndróm dráždivého čreva. Len trošku upravíme ingrediencie a je to. Veľmi doporučujem pri jeho príprave použiť kuchynský teplomer.

 

20min

 

INGREDIENCIE:

400ml smotany sladkej na šľahanie bezlakto

400ml plnotučné mlieko bezlakto

100ml biely rum (môžete aj vynechať)

100g kryštáľový cukor

6 žĺtok

2 vanilkové lusky

1čl škorica

5 klinčekov

2 badiány

1 aníz

muškátový oriešok

 

POSTUP:

Do veľkého hrnca vlejte mlieko a smotanu, pridajte všetky koreniny. Vanilkové lusky pozdĺžne rozrežte a hrotom noža vyberte všetku vanilku a primiešajte ju do mliečnej zmesi v hrnci. Pomaly zohrievajte. Pomôžte si teplomerom na varenie, nesmie mať zmes viac ako 60st.

V druhej ešte väčšej miske vymiešaj cukor a žĺtka do peny. Keď je mliečna zmes zohriata na cca 60st, opatrne po lyžičkách primiešavajte túto zmes do žĺtkovej peny a miešajte. Toto je najcitlivejšia časť práce, nesmiete poľaviť v miešaní, lebo sa vám môžu žĺtka “zdrcnúť”. Keď vmiešate všetkú mliečnu zmes, prelejte si všetko späť do veľkého hrnca a spolu to prehrejte na 70st. Samozrejme, stále miešajte 🙂

Keď dosiahne požadovanú teplotu, odstavte ho a nechajte vychladnúť. Do vychladnutého vmiešajte biely rum, alebo aj nemusíte 🙂 Môžete si spraviť verziu pre dospelákov, aj pre abstinentov 🙂

Likér uchovávajte v chladničke a spotrebujte do pár dní. Ja ho robievam 23ho decembra a ledva mi ostane po poháriku na štedrovečernú párty. Je fakt výborný, úplný lowFODMAP a keď sa mi chce, tak ešte počas sviatkov robím jednu dávku.

 

 

 

 

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

<<< Späť na rozcestník článkov <<<

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.