Ryža sa dá uvariť na milión spôsobov. Na sladko, na slano, na neutrálne, ako hlavné jedlo, ako doplnok a hlavne, je mňam a jednoduchá na prípravu. Tento puding zvyknem variť večer a podávať ho vychladnutý na raňajky, alebo zabaliť na desiatu.
15min
INGREDIENCIE:
1liter bezlaktózové mlieko
100g ryža biela (basmati, arborio, biela)
1ČL strúhaná citrónová/pomarančová kôra
1ČL cukor
1ČL škorice
štipka soli
POSTUP:
Puding zvyknem variť v teflónovom hrnci, aby sa neprichytil. Nalejte mlieko, cukor, škoricu a kôru, premiešajte a dajte variť. Veľmi sledujte mlieko a hneď ako začne klokotať, stiahnite teplotu na nízky stupeň, prisypte premytú ryžu a zakryté varte do zhustnutia.
Puding môžete dať ihneď schladiť v sklenenej nádobke, bude pekne držať tvar, ale nevytvorí sa na povrchu taká “lesklá” glazúra. Ak máte radi práve takú pudingovú hmotu, nechajte ho pomaly schladiť v nádobke a potom vyklopte, bude vyzerať ako pannacotta 🙂
K pudingu podávajte akékoľvek ovocie, ktoré tolerujete a máte radi, polejte si ho javorovým sirupom a posypte orieškami.