Search

Rebarborový koláčik

 

Máj a jún sú obdobím úrody rebarbory. Je to veľmi nenáročná rastlina, urodí sa úplne v každej záhrade aj mini záhrade, alebo aj na balkóne v kvetináči. Jej kyselkavá chuť je pre mňa synonymom začiatku leta. Od malička som milovala jednoduchý rebarborový koláčik, do ktorého v sezóne pridávam aj jahody.

 

15min príprava/30min pečenie

 

INGREDIENCIE:

300g múka (ak idete lowFODMAP a netolerujete fruktány, pridajte si bezlepkovú zmes na pečenie koláčov)

150ml bezlaktózové mlieko

150ml repkový olej

1 prášok do pečiva

4 vajíčka

7PL cukru

8 stredne veľkých nožičiek rebarbory

voliteľné – 200g čerstvých jahôd

 

POSTUP:

Rebarboru si ošúpte z vrchnej šupky a nakrájajte na menšie kúsky. Hoďte ich do misky, pridajte 2PL cukru a nechajte cca 5-10min odstáť. Zatiaľ si oddeľte žĺtka od bielok. Žĺtka vyšľahajte so zvyšným cukrom na penu, pomaly prilejte mlieko, potom olej.

Primiešajte múku s práškom do pečiva.

Bielka vyšľahajte na tuhý sneh a pomaly a opatrne vmiešajte do cesta.

 

Plech vymastite olejom, vysypte pohánkovou krupicou a vylejte naň hotové cesto. Na cesto rovnomerne rozložte rebarboru, pozor na šťavu, ktorú pustila, tú veľmi nedávajte do cesta, aby nebol koláč príliš rozmočený. Ak idete dať aj jahody, alebo akékoľvek iné ovocie, teraz ho pekne rozložte pomedzi rebarboru.

 

Koláčik pečte na 180st približne 30-40min, kým sa po pichnutí špajle neprichytí cesto.

 

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

<<< Späť na rozcestník článkov <<<

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.