Máj a jún sú obdobím úrody rebarbory. Je to veľmi nenáročná rastlina, urodí sa úplne v každej záhrade aj mini záhrade, alebo aj na balkóne v kvetináči. Jej kyselkavá chuť je pre mňa synonymom začiatku leta. Od malička som milovala jednoduchý rebarborový koláčik, do ktorého v sezóne pridávam aj jahody.
15min príprava/30min pečenie
INGREDIENCIE:
300g múka (ak idete lowFODMAP a netolerujete fruktány, pridajte si bezlepkovú zmes na pečenie koláčov)
150ml bezlaktózové mlieko
150ml repkový olej
1 prášok do pečiva
4 vajíčka
7PL cukru
8 stredne veľkých nožičiek rebarbory
voliteľné – 200g čerstvých jahôd
POSTUP:
Rebarboru si ošúpte z vrchnej šupky a nakrájajte na menšie kúsky. Hoďte ich do misky, pridajte 2PL cukru a nechajte cca 5-10min odstáť. Zatiaľ si oddeľte žĺtka od bielok. Žĺtka vyšľahajte so zvyšným cukrom na penu, pomaly prilejte mlieko, potom olej.
Primiešajte múku s práškom do pečiva.
Bielka vyšľahajte na tuhý sneh a pomaly a opatrne vmiešajte do cesta.
Plech vymastite olejom, vysypte pohánkovou krupicou a vylejte naň hotové cesto. Na cesto rovnomerne rozložte rebarboru, pozor na šťavu, ktorú pustila, tú veľmi nedávajte do cesta, aby nebol koláč príliš rozmočený. Ak idete dať aj jahody, alebo akékoľvek iné ovocie, teraz ho pekne rozložte pomedzi rebarboru.
Koláčik pečte na 180st približne 30-40min, kým sa po pichnutí špajle neprichytí cesto.