Popraskance sa dajú robiť aj pomarančové aj citrónové, u nás doma tieto svieže chute totálne vedú. A na vianoce sa aj veľmi hodia, dajú sa spraviť aj s troškou perníkového korenia a to je potom už skutočné vianočné nebíčko v papuľke.
15min príprava/10min pečenie
INGREDIENCIE:
1 bio pomaranč
100g bezlakto masla
250g hladkej múky (ryžová, ovsená, bezlepková)
50g cukru
2 vajcia
1ks kypriaci prášok
štipka soli
na obaľovanie:
kryštálový cukor
POSTUP:
Pomaranč umyte a prelejte vriacou vodou. Postrúhajte kôru na jemno a zvyšok pomaranča odšťavte. Ak nemáte bio pomaranč, pokojne použite len vnútro pomaranča a kôru si dajte sušenú, cca 1čl. Zmäknuté maslo spolu s pomarančovou kôrou, vajíčkami a cukrom vymiešajte do hladka. Prilejte pomarančovú šťavu a poriadne premixujte do hladka. Ja tam pridávam aj zvyšok z pomaranča, lebo mixujem s ponorným mixérom a máme fakt radi chuť pomaranča. Pridajte preosiatu múku s kypriacim práškom a štipkou soli a vymiešajte lepivé, tuhé cesto. Ked pridáte 1čl perníkového korenia, budú crinkles skutočne vianočné 🙂 Ak máte pocit, že je cesto príliš riedke, pridajte múku. Niekedy môže byť pomaranč veľký a prinesie veľa šťavy.
Cesto si vytvarujte na tanieri a prikryte miskou alebo potravinovou fóliou a odložte do chladničky. Ja zvyknem robiť cesto večer a pečiem ho na ďalší deň, čiže je v chladničke celú noc (aj dlhšie). Ale v zásade stačí, aby bolo v chladničke cca 3h.
Cesto si vyberte z chladničky a vypracujte si z neho rovnaké guličky. Počítajte s tým, že ešte v trúbe porastú. Každú guličku obaľte v kryštálovom cukre, ktorý ste si dali do hlbokého taniera a ukladajte na plech vystlaný papierom. Pečte pri teplote 180st cca 10-15min. Crinkles by mali byt navrchu chrumkavé a vnútri vláčne.