Search

Pomarančové crinkles

 

Popraskance sa dajú robiť aj pomarančové aj citrónové, u nás doma tieto svieže chute totálne vedú. A na vianoce sa aj veľmi hodia, dajú sa spraviť aj s troškou perníkového korenia a to je potom už skutočné vianočné nebíčko v papuľke.

 

15min príprava/10min pečenie

 

INGREDIENCIE:

1 bio pomaranč

100g bezlakto masla

250g hladkej múky (ryžová, ovsená, bezlepková)

50g cukru

2 vajcia

1ks kypriaci prášok

štipka soli

na obaľovanie:

kryštálový cukor

 

POSTUP:

Pomaranč umyte a prelejte vriacou vodou. Postrúhajte kôru na jemno a zvyšok pomaranča odšťavte. Ak nemáte bio pomaranč, pokojne použite len vnútro pomaranča a kôru si dajte sušenú, cca 1čl. Zmäknuté maslo spolu s pomarančovou kôrou, vajíčkami a cukrom vymiešajte do hladka. Prilejte pomarančovú šťavu a poriadne premixujte do hladka. Ja tam pridávam aj zvyšok z pomaranča, lebo mixujem s ponorným mixérom a máme fakt radi chuť pomaranča. Pridajte preosiatu múku s kypriacim práškom a štipkou soli a vymiešajte lepivé, tuhé cesto. Ked pridáte 1čl perníkového korenia, budú crinkles skutočne vianočné 🙂 Ak máte pocit, že je cesto príliš riedke, pridajte múku. Niekedy môže byť pomaranč veľký a prinesie veľa šťavy.

 

Cesto si vytvarujte na tanieri a prikryte miskou alebo potravinovou fóliou a odložte do chladničky. Ja zvyknem robiť cesto večer a pečiem ho na ďalší deň, čiže je v chladničke celú noc (aj dlhšie). Ale v zásade stačí, aby bolo v chladničke cca 3h.

 

Cesto si vyberte z chladničky a vypracujte si z neho rovnaké guličky. Počítajte s tým, že ešte v trúbe porastú. Každú guličku obaľte v kryštálovom cukre, ktorý ste si dali do hlbokého taniera a ukladajte na plech vystlaný papierom. Pečte pri teplote 180st cca 10-15min. Crinkles by mali byt navrchu chrumkavé a vnútri vláčne.

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

<<< Späť na rozcestník článkov <<<

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.