Toto je recept, ktorý viete modifikovať v zmysle zeleniny na akúkoľvek. Pri FODMAP stravovaní vyberajte zeleninu, ktorá je povolená a ktorú tolerujete.
20min
INGREDIENCIE:
1ks brokolica (vymeňte za akúkoľvek inú zeleninu)
1čl ghee maslo
1PL pohánková múka (môžete použiť špaldovú, pšeničnú ak to dovoľuje Vaše stravovanie)
voda/vývar
1ks ryžová smotana (môžete dať smotanu na varenie, bezlaktózovú, ovsenú, či sójovú)
POSTUP:
Brokolicu si očistite a rozoberte na menšie časti. Hlúby nepoužívajte. Vo väčšom hrnci si rozpustite ghee maslo, pridajte lyžicu múky a jemne opražte na strednom ohni cca 1min. Zalejte pohárom vody a poriadne miešajte, aby sa Vám nepripálila zmes. Keď sa hmota spojí na plnohodnotnú zápražku, zalejte 2 pohármi vody/vývaru a vložte brokolicu. Pridajte vodu/vývar tak, aby bola brokolica plne pod vodou. Osoľte, okoreňte a povarte cca 10min. Tyčovým mixérom rozmixujte polievku na hladkú a prilejte smotanu. Nechajte prevrieť a odstavte.
Podávajte s opečenými chlebíkmi.
Ak chcete mať polievku ako celý obed, pridajte si k nej kúsok opečeného lososa a misku šalátu. Ja milujem túto polievku s kúskami údeného lososa a hriankou z kváskového špaldového chleba.