Tento šalát sa vôbec nevarí. Len si musíte večer dať namočiť pohánku. Čiže chce to len plánovanie a chvíľu krájania a spájania. Viete ho použiť aj ako prílohu k mäsku, alebo len tak, samotný, osviežujúci. A keď budete mať šialené PMS a chute neudržateľné, primiešajte si doňho nakrájané jablko (ak tolerujete), alebo mango a odpadnete z tej chute 🙂
10min
INGREDIENCIE:
250g pohánka namočená deň vopred
zelené šaláty podľa chuti
cherry paradajky
cibuľa šalotka/pažítka (iba ak viete, že ju tolerujete)
soľ, korenie, bylinky, olivový olej
POSTUP:
Pohánku si namočte večer do dvojnásobku vody. Ráno zlejte a premyte a opäť dajte veľa vody. Nabobtná a zdvojnásobí svoj objem, počítajte s tým.
Do veľkej misky si nakrájajte paradajky, šalotku a zmes zelených šalátov. Ja šalotku môžem v malom množtve, ak idete v eliminačnej fáze lowFODMAP, tak ju vynechajte a neskôr, keď si odskúšate fruktány v cibuli a budete s nimi kámoši, tak určite ju pridajte. Jemne osoľte, okoreňte a kvapnite olivový olej.
Primiešajte nabobtnanú, zliatu a poriadne odkvapkanú pohánku. Pekne premiešajte a pokojne pridajte aj semienka a oriešky.
Šalátik použite ako hlavné jedlo s krajcom kváskového chleba, alebo ako prílohu k pečenej rybe, či k opečenému tofu.