Search

Palkove štangle

 

Palkove štangle sa volajú v našej rodine, v mužovej je to Rudko-Palko. Asi existuje aj mnoho iných názvov pre žĺtkové rezy. Je to veľmi jednoduchý a lahodný koláčik, ktorý viete s troškou fantázie pripraviť aj s rôznymi obmenami.

 

15min príprava/30min pečenie

 

INGREDIENCIE:

Cesto:

250g bezlakto maslo

100g cukor práškový

180g mletých vlašských orechov

180g múka ovsená/bezlepková zmes na pečenie koláčov

6 bielkov

štipka soli

Poleva:

6 žĺtkov

1 vanilkový cukor

100g práškový cukor

 

POSTUP:

Zmäknuté maslo a práškový cukor vymiešajte do peny, pomaly primiešajte a zapracujte múku, orechy a z bielkov si vyšľahajte sneh. Sneh zapracujte do hutnej zmesi na koláč. Zmes opatrne rovnomerne natrite na plech s papierom na pečenie, skúste mať hrúbku v každej časti plechu rovnakú. Pečte cca 30min na 180st, skúste pichnúť do koláča špajľu a ak vyjde čistá, je hotový.

 

Polevu si začnite miešať cca 10min pred dopečením koláča. Žĺtky, vanilkový cukor a práškový cukor vymiešajte mixérom do nádhernej hladkej peny. Na ešte horúci koláč natrite žĺtkovú polevu a nechajte vychladnúť. Ja zvyknem ešte poukladať na prechladnutú, ale nie úplne studenú polevu oriešky tak, ako budem krájať kocky koláča, aby boli krásne ozdobené. Potom nechám poriadne vychladnúť koláč (vonku na terase) a vždy musím dávkovať množstvo, lebo u  nás by sa zjedol len by sa zaprášilo za ním 🙂

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

<<< Späť na rozcestník článkov <<<

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.