Tento jednoduchý koláčik si môžete pripraviť vo viacerých variantách. Namiesto orieškov skúste pridať sušené brusnice. Alebo pridajte kúsky tmavej čokolády. Niekedy ho používam aj ako verziu tortového základu, keď tvorím niečo pre oslávencov. Len zapojte fantáziu a chuťové bunky to spracujú.
15min príprava/35min pečenie
INGREDIENCIE:
100g jemných ovsených vločiek
2PL celozrnných ovsených vločiek
100g nasekaných orechov (použite pokojne aj zmes rôznych orechov, pri IBS pozor na kešu)
1PL mandľových lupienkov
3 vajíčka
1 bezlaktózový jogurt
2PL cukru
2PL domáceho jahodového džemu
2PL repkového oleja
štipka soli
POSTUP:
Zapnite trúbu na 190st, nech sa nahreje.
Zmiešajte si v jednej miske všetky mokré ingrediencie, v druhej miske suché. Dobre premiešajte mokré ingrediencie, malo by to byť riedke (záleží od typu jogurtu), ak sa Vám to zdá moc husté, pokojne prilejte po lyžičkách bezlakto mlieko.
Vmiešajte suchú misku do mokrej a čo najskôr prelejte na plech vystlaný papierom. Pečte cca 30-40min na 190st.
Po dopečení vyberte koláč a nechajte chvíľu odležať a prechladnúť. Ale nenechajte ho moc prechladnúť, ešte by mal byť teplý, keď budete naň natierať jahodový džem, ideálne domáci, vyrobený s obyčajným cukrom.
Vrch koláčika ozdobte obľúbenými (alebo “skladovými”) orechami a užívajte si na raňajky, desiatu alebo olovrant.