Originálny dezert Napoleonov koláč je trošku iný, ja som si spravila svoju verziu, ktorá je jednoduchšia a tiež mega chutná. Skvelá voľba na desiatu či olovrant a polevu si môžete spraviť akúkoľvek chcete. Dnes muž napríklad spravil mangovú polevu – mixol zrelé mango, kyslú smotanu a jednu philadelphiu 🙂
10min príprava/40min pečenie
INGREDIENCIE:
4 vajíčka
100ml kefíru bezlakto
80ml repkového oleja
50g cukru
2 PL mletého maku
120g hladkej múky (ak nemáte pretestované fruktány, použite ryžovú)
2ČL kypriaceho prášku
1ČL pomarančovej kôry strúhanej
1PL sanqvik (môžete nahradiť šťavou z celého pomaranča)
štipka soli
Poleva:
0,5l bezlakto mlieka
5PL sanqvik
1ks zlatý klas
1ks vanilkový cukor
POSTUP:
Vymiešajte si vajíčka s cukrom na hustú penu. Pridajte olej, kefír a opatrne premiešajte. Pridajte múku s kypriacim práškom, štipkou soli a mak a opäť jemne vmiešajte, buďte k cestu nežní.
Na koniec pridajte kôru a sanqvik alebo pomarančovú šťavu.
Toto množstvo je na menšiu podlhovastú koláčovú formu. Ak chcete väčší koláč, pridajte si dvojnásobok ingrediencií. Pečte na 190st cca 40min.
Poleva je v tomto recepte klasický puding s pridaním sanqviku, ktorý spraví pomarančovú chuť. Do šálky si odlejte mlieko, rozmiešajte v ňom celý zlatý klas. Do hrnca si dajte 0,5l mlieka, vanilkový cukor a priveďte k varu s pravidelným miešaním, aby mlieko neprihorelo. Keď sa mlieko v hrnci varí, prilejte doň rozmiešaný zlatý klas a poriadne miešajte, kým zmes nezhustne. Po zhustnutí vypnite sporák a pridajte sanqvik, dobre ho rozmiešajte.
Polejte každý kúsok dezertu polevou a ak vymyslíte inú verziu polevy, určite mi dajte vedieť, veľmi rada sa nainšpirujem 🙂