Milujem piecť bábovky. Vždy si vymyslím nejakú novú príchuť, je to super koláčik ako snack na desiatu či olovrant, viem ju upiecť kdekoľvek v akejkoľvek kuchyni, len potrebujem formu 🙂 Dnes mám letnú, šťavnatú verziu s mrkvou a pekanovými orechami.
10min príprava/45min pečenie
INGREDIENCIE:
3 vajíčka
200ml oleja
200ml bezlakto mlieka
3 stredne veľké mrkvy
100g kryštálového cukru
300g múky (použite akú tolerujete)
1 čl prášku do pečiva
1 vanilkový cukor
hrsť pekanových orechov
Na polevu:
šťava z 1 väčšieho citrónu
práškový cukor
strúhaná mrkva na ozdobu
POSTUP:
Trúbu zapnite na 200st.
Ideálny je väčší mixér, do ktorého si dajte očistenú a na kolieska nakrájanú mrkvu, vajíčka, olej, mlieko, cukor. Poriadne mixnite, aby vám vznikla príjemná konzistencia a mrkva sa skoro úplne rozmixovala. Prelejte túto zmes do väčšej misky a cez sitko prisypte múku a prášok do pečiva.
Dobre zmes premiešajte a vytvorte kompaktné cesto.
Nalámte pekanové orechy rukami do bábovky a zamiešajte do cesta. Miešanie robte opatrne, radšej jemnejšie.
Bábovkovú formu si naolejujte a vysypte hrubou múkou alebo krupicou a dajte bábovku piecť na cca 40min (každý podľa trúby).
Na vrch bábovky si spravte citrónovú polevu tak, že vyšťavíte šťavu z jedného väčšieho citróna a po malých množstvách prisypávate počas miešania práškový cukor. Alebo si kúpte hotovú polevu 🙂
Polejte vrch bábovky citrónovou polevou, ozdobte strúhanou čerstvou mrkvou a pekanovými orechami a užívajte si ľahký, chutný, letný snack hoc aj pre citlivé brucho trpiace na syndróm dráždivého čreva.