Super jednoduché a rýchle jedlo, ktoré chutí snáď úplne každému. Môžete si ho pripraviť z akéhokoľvek druhu mäsa, ja preferujem ľahšie ako kuracie či morčacie. Ak nemáte otestovanú fruktózu a neviete, koľko paradajok vaše trávenie znesie, tento recept pre vás nie je veľmi vhodný. Odporúčané množstvo takejto omáčky je cca 1/2 šálky, preskúšajte si a zistite, čo s vami robí.
30min
INGREDIENCIE:
500g mletého morčacieho mäsa
1 konzerva paradajok
400ml paradajkového pretlaku
repkový olej
červená cibuľa (ak viete, že ju tolerujete, inak nemusíte dávať)
soľ, korenie
cukor
POSTUP:
Cibuľku si nakrájajte na drobné kúsky a speňte na repkovom oleji. Ak neviete, či cibuľu môžete, prípadne máte otestované fruktány a nemôžete ju, pokojne ju vynechajte, dajte na olej rovno mäso.
Na spenenú cibuľku pridajte mleté mäso a chvíľu opekajte. Miešajte mäso, aby neprihorelo. Podlejte troškou vody a stiahnite teplotu platne. Osoľte, okoreňte a nechajte dusiť cca 10min pod pokrievkou. Vodu prilievajte priebežne podľa potreby, aby sa mäso dusilo a neprihorelo.
Keď je mäso pekne podusené, prilejte paradajkový pretlak a konzervované paradajky. Ja dávam paradajky v pretlaku, nech je to také poriadne paradajkové. Pozor však, ak nemáte otestovanú fruktózu, resp máte problém s fruktózou, toto jedlo pre vás nie je vhodné, pretože paradajky obsahujú fruktózu a môžu vám narobiť problémy. Preto veľmi doporučujem prejsť si kompletne a poctivo lowFODMAP protokolom. Ak hľadáte kvalitný zdroj informácií o lowFODMAP stravovaní vhodnom pri IBS a SIBO, tu je môj ebook. Lepšiu literatúru na našom trhu nenájdete 🙂
Ak nemôžete zjesť naraz toľko paradajok, pokojne dajte len jeden pretlak a zjedzte jednu porciu jedla. Vtedy ste “v bezpečí”.
Poduste spolu mäso a paradajkovú omáčku cca 15min. Na konci pridajte 1-2PL cukru na vytiahnutie chuti paradajok. Ak je omáčka príliš riedka, pridajte trošku ovsených vločiek a nechajte si cca 5min rozvariť. Pekne omáčka po nich zhustne.
Podávajte s varenými zemiakmi, cestovinami, pšenom alebo ryžou.