Jeseň vždy donesie tekvice a u nás doma milujeme husté polievky či omáčky. Tento recept som vymyslela, keď som v chladničke našla jedno balenie mletého morčacieho a v záhrade pozbierala všetky hokaido tekvičky.
35min
INGREDIENCIE:
1 stredne veľká tekvica hokaido
500g mletého morčacieho mäsa
3 vajíčka
5PL ovsených vločiek
vývar
olivový olej
tekvicový olej
soľ, korenie, červená paprika
POSTUP:
Najprv si očistite a vydlabte tekvicu. Nakrájajte si ju na menšie kúsky a dajte variť do vody tak, aby ste v hrnci mali vodu presne zakrývajúcu tekvicu. Uvarte tekvicu do mäkka so soľou a korením a bobkovým listom. Keď je mäkká, vyberte bobkový list a vymixujte do hladkého krému.
Pomedzi to, ako sa varí tekvica si v miske zmiešajte mäso, vajíčka, ovsené vločky, soľ, korenie a červenú papriku, tú lahodnú. Vypracujte pekné, kompaktné cesto, z ktorého mokrými rukami robte guličky (odkladajte si ich na plech s papierom na pečenie). Na väčšej panvici si rozohrejte kvapku oleja (ja vždy len postriekam panvicu olejovým sprejom) a povkladajte všetky guličky na rozpálenú panvicu. Minútku opečte z každej strany a podlejte vodou alebo vývarom. Znížte teplotu a v zatvorenej panvici poduste cca 20min. Priebežne guličky obracajte a prilievajte vodu, aby sa nepripálili.
Keď sú guličky hotové, prelejte ich tekvicovou omáčkou a prípadne zahustite s 1čl zemiakového škrobu rozmiešaného v troške vody. Nechajte prevrieť cca 5min spolu, nech sa prepoja chute, dochuťte soľou a korením a podávajte buď s ryžou alebo zemiakmi.
Alebo akoukoľvek prílohou, ktorú máte radi, v tomuto jedlu sa hodí hocičo, pokojne aj pohánka, kuskus, quinoa…čo len chcete.