Search

Morčacie guličky s tekvicovou omáčkou

 

Jeseň vždy donesie tekvice a u nás doma milujeme husté polievky či omáčky. Tento recept som vymyslela, keď som v chladničke našla jedno balenie mletého morčacieho a v záhrade pozbierala všetky hokaido tekvičky.

 

35min

 

INGREDIENCIE:

1 stredne veľká tekvica hokaido

500g mletého morčacieho mäsa

3 vajíčka

5PL ovsených vločiek

vývar

olivový olej

tekvicový olej

soľ, korenie, červená paprika

 

POSTUP:

Najprv si očistite a vydlabte tekvicu. Nakrájajte si ju na menšie kúsky a dajte variť do vody tak, aby ste v hrnci mali vodu presne zakrývajúcu tekvicu. Uvarte tekvicu do mäkka so soľou a korením a bobkovým listom. Keď je mäkká, vyberte bobkový list a vymixujte do hladkého krému.

Pomedzi to, ako sa varí tekvica si v miske zmiešajte mäso, vajíčka, ovsené vločky, soľ, korenie a červenú papriku, tú lahodnú. Vypracujte pekné, kompaktné cesto, z ktorého mokrými rukami robte guličky (odkladajte si ich na plech s papierom na pečenie). Na väčšej panvici si rozohrejte kvapku oleja (ja vždy len postriekam panvicu olejovým sprejom) a povkladajte všetky guličky na rozpálenú panvicu. Minútku opečte z každej strany a podlejte vodou alebo vývarom. Znížte teplotu a v zatvorenej panvici poduste cca 20min. Priebežne guličky obracajte a prilievajte vodu, aby sa nepripálili.

Keď sú guličky hotové, prelejte ich tekvicovou omáčkou a prípadne zahustite s 1čl zemiakového škrobu rozmiešaného v troške vody. Nechajte prevrieť cca 5min spolu, nech sa prepoja chute, dochuťte soľou a korením a podávajte buď s ryžou alebo zemiakmi.

Alebo akoukoľvek prílohou, ktorú máte radi, v tomuto jedlu sa hodí hocičo, pokojne aj pohánka, kuskus, quinoa…čo len chcete.

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

<<< Späť na rozcestník článkov <<<

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.