Bez medvedích labiek sa Vianoce nepočítajú 🙂 Však? Poďme na lowFODMAP verziu.
7min príprava cesta/ 10min pečenie
INGREDIENCIE:
350g hladkej ryžovej múky (môžete dať aj ovsenú hladkú múku, príp. bezlepkovú zmes na pečenie)
200g roztopeného bezlakto masla
100g cukor
3 lyžice karobu/kakaového prášku
1 vajíčko
140g vlašských orechov
rastlinný olej na vytretie formičiek
POSTUP:
Cukor a orechy si pomelte. Maslo roztopte a nechajte vychladnúť, pozor, nie stuhnúť 🙂 Zmiešajte všetky suché ingrediencie, pridajte štipku soli. Pridajte rozpustené maslo, premiešajte, pridajte vajíčko a vypracujte cesto.
Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na chladničky odstáť. Ja nechávam celú noc.
Pripravte si formičky, my v rodine máme jednu obrovskú tašku, do ktorej prikupujeme vzájomne nové tvary a presúvame si ju z kuchyne do kuchyne. Ale najradšej robievam “oriešky”. Ak chcete ozvláštniť aj farebnosť medvedích labiek, do jednej dávky si dajte karob, do druhej nedajte a budete mať takéto dvojfarebné 🙂
Cesto natlačte do formičiek, nedávajte ho úplne kopcom, lebo trošku sa zdvihne. Ak máte nové formičky, nemusíte ich vytierať olejom, cesto je dosť mastné z gheečka. Pečte na 180-200st približne 10min, odsledujte si upečenosť, nemali by byť okraje tmavé.
Ideálne sú vtedy, ak 2 týždne postoja v uzatvorenej škatuli, na spodok škatule si dajte servítku. A doporučujem urobiť si aspoň dve porcie :-)))