Search

Má avokádo sorbitol?

 

Počuli ste už novinky o avokáde?

 

Univerzita MONASH zverejnila aktualizáciu výskumu obsahu FODMAP v avokáde. Dobrou správou je, že pomerne nízka veľkosť porcie lowFODMAP pre avokádo sa zvýšila. Prekvapivou správou je, že avokádo v skutočnosti neobsahuje sorbitol, ale obsahuje iný typ polyolového cukru (polyoly sú „P“ v skratke FODMAP).

 

Prečo bolo avokádo opätovne testované na FODMAP?

Zloženie potravín sa môže časom meniť v dôsledku podmienok pestovania, environmentálnych faktorov, odrody/šľachtenia potravín, ktoré výrobcovia pestujú, ako aj spôsobu skladovania a dozrievania potravín (1). Z týchto dôvodov MONASH University niekedy znovu testuje konkrétnu potravinu, aby zistila, či sa zmenili hladiny FODMAP.

 

Aké úrovne FODMAP sa zmenili pre avokádo?

Keď MONASH University znova testovala avokádo, zistili, že avokádo nemá vysoký obsah sorbitolu, ale namiesto toho obsahuje iný polyol nazývaný „perseitol“. Výskumný tím si myslí a predpokladá, že perzeitol môže spúšťať črevné symptómy podobným spôsobom ako sorbitol, takže by sa ma považovať za sacharid z kategórie FODMAP (2).

Skôr ako sa posunieme ďalej, chcem objasniť zmätok týkajúci sa aplikácie Monash University FODMAP Diet App. Keď sa pozriete v appke na obsah FODMAP pre avokádo, všimnete si, že systém semaforov stále uvádza, že avokádo má jantárovú a červenú hladinu sorbitolu, avšak vedľa množstva veľkosti porcie je symbol *. Ak sa pozriete na spodnú časť obrazovky aplikácie pre avokádo, uvidíte malú poznámku, ktorá vysvetľuje, že avokádo má jedinečný cukrový polyol nazývaný perseitol, ktorý môže vyvolať príznaky u ľudí citlivých na polyoly, ako je sorbitol.

 

Zmenila sa nízka veľkosť porcie FODMAP pre avokádo?

Dobrou správou je, že napriek objavu perseitolu sa malá veľkosť porcie pre avokádo zvýšila. Predtým bola nízka veľkosť porcie FODMAP 30 g a zvýšila sa na 60 g, alebo približne 3 polievkové lyžice (to sú 20 ml polievkové lyžice). Väčšie porcie sa stále stávajú miernym až vysokým FODMAP pre perseitol – viac informácií nájdete v aplikácii Monash University FODMAP Diet App.

 

Zmení nová veľkosť porcie niektorý z receptov na mojom webe?

Nie, nová veľkosť porcie nemení žiadny z mojich receptov, kde je použité avokádo. Pri vývoji receptov som bola vždy radšej konzervatívna a predtým som používala iba dve polievkové lyžice avokáda na porciu. To znamená, že recepty nie je potrebné aktualizovať na základe nových pokynov a môžete v nich s istotou pokračovať.

 

Ak som na sorbitolovú výzvu použil avokádo – čo mám teraz robiť?

Ak s radosťou jete celý rad potravín obsahujúcich sorbitol bez akýchkoľvek problémov, nemusíte nič meniť.

Ak ste pociťovali príznaky počas sorbitolovej výzvy s avokádom, potom vám odporúčam, aby ste sa vrátili k sorbitolovej výzve a vyskúšali inú potravinu, ako sú čerstvé marhule, černice, liči, žltá broskyňa alebo sladká kukurica. Informácie o týchto potravinách nájdete v aplikácii Monash University FODMAP Diet App.

 

Mal by som avokádo pred vrátením do stravy vyzvať pretestovať?

Ak máte radi avokádo, môžete počas fázy opätovného zavedenia vykonať špeciálnu výzvu s avokádom, aby ste zistili, ako ho znášate.

Takto by som to urobila ja:

Deň 1: 4 polievkové lyžice avokáda (asi 1/2 strednej časti)

Deň 2: 5 polievkových lyžíc avokáda

Deň 3: 8 polievkových lyžíc avokáda (asi 1 stredné avokádo)

 

Niečo na záver

Avokádo môže byť stále na vašom jedálnom lístku, kým ste na diéte s nízkym obsahom FODMAP. Ak ste v prvej fáze diéty s nízkym obsahom FODMAP, tzv eliminačnej, môžete si dopriať porciu troch polievkových lyžíc avokáda na jedlo. Vyhnite sa väčším porciám avokáda, kým nebudete pripravení otestovať svoju toleranciu voči perzeitolu. Dúfam, že zistíte, že si môžete vychutnať oveľa väčšie porcie bez spúšťania príznakov a budete si užívať v jedálničku aj avokádo a všetky jeho benefity na náš organizmus.

A ak potrebujete pomoc niekoho, kto sa “vyzná” v tejto problematike, pokojne sa mi ozvite 🙂

 

Zdroje:

  1. Monash FODMAP tím. Opätovne testované potraviny – prečo sa obsah FODMAP môže zmeniť. Blog Monash University Low FODMAP. Získané z: https://www.monashfodmap.com/blog/retested-foods-why-fodmap-content-might-change/ Získané dňa: 2024-03-06
  2. Monash FODMAP tím. Avokádo a FODMAP – prevratný nový objav. Blog Monash University Low FODMAP. Získané z: https://www.monashfodmap.com/blog/retested-foods-why-fodmap-content-might-change/ Získané dňa: 2024-03-06
Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

<<< Späť na rozcestník článkov <<<

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.