Ja som úchylák na sladké raňajky. A aj keď na prvý pohľad môžu tieto kváskové lievance vyzerať ako náročné, ten kto má doma svojho Karola (rozumej kvások), vie, že je to práveže mega jednoduché, jedine treba dodržať časy. A čo najdôležitejšie, proces fermentácie, ktorý pri kváskovaní prebieha, zbaví všetky obilniny skoro celej nálože fruktánov a tým pádom viete zjesť aj pšenicu, aj špaldu aj raž a aj hocakú obilninu, ktorá vám spôsobuje problémy s nafukovaním a bolesťami brucha 🙂
10min rozkvas/10h fermentácia/15min pečenie
INGREDIENCIE:
Kváskový rozkvas
200g múky celozrnnej (špaldová, pšeničná, ražná)
200g vody
2 PL ražného kvásku
Lievance
rozkvas
2 vajíčka
1 ČL prášok do pečiva
2 PL repkový olej (môžete aj iný rastlinný olej, alebo ghee maslo)
2 PL javorový sirup
drobné ovocie
POSTUP:
Večer si spravte rozkvas a nechajte cez noc na linke prikrytý pekne prefermentovať.
Ráno pridajte do rozkvasu všetky ostatné suroviny a vypracujte krásne nadýchané cesto. Opekajte lievance do zlatista z oboch strán a podávajte s drobným ovocím a poliate javorovým sirupom, prípadne nasekanou kvalitnou čokoládou. Ja pridávam aj lupienky mandlí 🙂