Rizoto je veľmi obľúbeným jedlom v našej domácnosti. Dá sa spraviť sezónne, zo zvyškov z kuchyne a aj ako slávnostné jedlo. Stačí zapojiť fantáziu, meniť suroviny a prispôsobovať si ho aktuálnym možnostiam a chuti.
20min
INGREDIENCIE (cca 4-6 porcií):
cca 500g morčiacie prsia chladené
250g jasmínová ryža
mrazená zeleninová zmes (ak idete lowFODMAP, vždy vyberajte len takú zeleninu, ktorú tolerujete a môžete bezpečne jesť)
1 plechovka/sklo sterilizovaný cícer
ghee maslo
korenie, karí korenie, soľ, bylinky
POSTUP:
Morčacie prsia si umyte a nakrájajte na malé kocky. Dajte do väčšieho woku alebo panvice na rozpustené ghee maslo, trošku poopekajte za stáleho miešania, zalejte vodou a nechajte dusiť cca 20min. Osoľte, okoreňte (nie karí) a sem-tam premiešajte, duste na miernom ohni do mäkka.
Medzitým si na ghee masle opražte premytú a odkvapkanú ryžu, zalejte vodou, pridajte soľ a povarte ryžu na slabom ohni do mäkka.
Po cca 20min dusenia mäsa prihoďte mrazenú zeleninu, pridajte 2ČL karí korenia a poduste cca 7min. Pridajte sterilizovaný, opláchnutý a odkvapkaný cícer, premiešajte a poduste všetko spolu cca 5min. Ak je zelenina a mäso mäkké, odstavte zmes a primiešajte uvarenú ryžu.
Dochuťte bylinkami, pažítkou, zelenou cibuľkou a ak tolerujete, pridajte pretlačený strúčik cesnaku.