Klasická kapustnica na vianoce je “no go”. Ak už ste navnímali svoje telo a jeho tráviace ťažkosti, tak to asi plne chápete a rešpektujete. Ak si ale chcete aj napriek citlivému tráveniu vychutnať vianočnú klasiku, spravíme si takú maličkú “odrbávačku” a urobíme si kapustovú polievku s troškou kyslej kapusty, aby sme si priblížili chuť tradičných vianoc. Lebo ak zvládnete dať v jednej porcii 20g kyslej kapusty a máte ju doma, čiže viete, že neobsahuje žiadne konzervanty, tak by mala byť pre každého bezpečná a zjediteľná. Ak ste na začiatku svojej lowFODMAP cesty, tak bez kyslej kapusty 🙂
cca 40min
INGREDIENCIE:
1 hlávka bielej kapusty
1 hrnček kyslej kapusty (len domáca, kvalitná)
1 hrnček vody z kyslej kapusty
2 mrkvy
1 biela paprika
1 jarná cibuľka (len zelená časť)
ghee maslo
soľ, korenie, zeleninová zmes na ochutenie, bobkový list
POSTUP:
Zeleninu si očistite a nakrájajte. Kyslú kapustu tiež pokrájajte, naša býva taká dlhá 🙂 Jarnú cibuľku si opražte na ghee masle, pridajte všetku zeleninu a orestujte. Zalejte vodou tak, aby bola všetka zelenina zakrytá. Osoľte, okoreňte, prihoďte bobkový list. Povarte cca 20min.
Prilejte vodu z kyslej kapusty a nechajte prevrieť.
A môžete podávať s kyslou smotanou, buď bezlaktózovou, alebo kokosovou či sójovou kyslou. Nie je to úplne kapustnicová chuť, ale ako bezpečná verzia senzačné 🙂 Ja si vždy poviem, že som nemusela mať vôbec žiadnu kapustnicu, takže som vďačná :-))
A len jeden tanier za deň, pre istotu 🙂