Hliva ústricová je veľmi chutná a extra zdravá potravina, ktorú by každý FODMAP “trpiteľ” mal zaviesť do svojho jedálnička. Ja ju robievam často, na mnoho spôsobov a jeden veľmi obľúbený recept na “eitopf” je tu. Môžete si popridávať podľa chuti a možností zeleninu mrazenú alebo čerstvú, keď zmes zmiešate s uvarenou quinoou, dostanete parádne rizotko.
20min
INGREDIENCIE:
500g hliva ústricová
2 batáty
250g vareného/sterilizovaného cíceru
ryžová smotana
soľ, korenie, ghee maslo
vegánsky syr/parmezán
POSTUP:
Hlivu ustricovú si očistite a nakrájajte na rezance. Batáty si ošúpte a nakrájajte na malé kocky, prípadne len poriadne očistite a nakrájajte aj so šupkou. Na wokovej panvici si zohrejte prepustené maslo ghee, prípadne olivový olej a hlivu na nej opražte cca 3min. Podlejte vodou, osoľte, okoreňte a nechajte cca 7min podusiť na miernom plameni. Pridajte nakrájané batáty, podlejte vodou tak, aby boli prekryté aj batáty a nechajte dusiť cca 13 min. Na konci pridajte cícer. Premiešavajte a ak sa voda vyparila, podlejte tak, aby sa pokrm nepripálil. Keď sú batáty mäkké a začínajú sa jemne rozpadať, prilejte smotanu, nechajte prejsť varom a podávajte s nastrúhaným vegánskym syrom. Ak tolerujete, môžete použiť trošku strúhaného parmezánu.
Podávajte s kúskom kváskového chleba, uvarenou quinoou alebo ryžou.
Nezabudnite na čerstvý šalát a zeleninu, vlákniny nikdy nie je dosť 🙂