Search

Florentínky

Florentinky, cake, christmas, almond, mandle, ibs, lowfodmap

 

Toto je rýchly dezert, ktorý drobnou úpravou ingrediencií nestratí svoju chuť a viete ho spraviť pre väčšinu problematických trávení. A trvá takú krátku chvíľu, že keď sa ozve návšteva, že za dve hoďky je u vás, tak to stihnete aj s uprataním 🙂

 

10min príprava/30min čakanie/5min pečenie

 

INGREDIENCIE:

100g cukru

2PL medu (pozor, musíte vedieť, že fruktóza v rámci IBS nie je vašim nepriateľom, ak je, tak pridajte cukor a vynechajte med)

3PL hladkej múky ovsenej  (môžete dať ryžovú, alebo bezlepkovú)

70g bezlaktózového masla

1 vanilkový cukor

140g plátkových mandlí

2PL bezlaktózovej smotany na šľahanie

lyofilizované jahody/maliny

štipka soli

85%-ná čokoláda

 

POSTUP:

V hrnci si rozpustite maslo, cukor, med a vanilkový cukor na takom slabšom stupni, priebežne miešajte. Zmes začne bublinkovať, vtedy pridajte na miešaní a nechajte cca minútku trošku zhnednúť. Odstavte ju a nechajte trošíčku schladnúť (cca 3min).

V miske si zmiešajte mandle, ja ich vždy trošku ešte pomrvím, prípadne dajú sa kúpiť aj také mandľové paličky, tie použite pokojne, pridajte múku, soľ a nemusíte, ale pridajte si pre ozvláštnenie trochu lyofilizovaných jahôd a malín, môžete aj semienka, pekanové orechy nakrájané, fantáziu nechajte pracovať naplno. Túto zmes prisypte k jemne odstátej prevarenej zmesi. Premiešajte a nechajte oddychovať cca 20min, bude sa s cestom lepšie pracovať.

Na plech s pečiacim papierom ukladajte kôpky jemne prechladnutej a stuhnutej zmesi, ja používam malú lyžičku a dávam taký kopček. Medzi jednotlivými kôpkami nechajte dosť miesta, aby sa mohli rozliať.

Pečte cca 7min na 180st, ale pozerajte na ne, keď budú okraje hnednúť, hneď ich dajte von. Ak sa príliš rozliali a nepáči sa vám ich tvar, také horúce si ich lyžičkou pekne vytvarujte. Len pozor na prsty, zmes je fakt horúca 🙂

Nechajte Florentínky úplne vychladnúť na plechu, ozdobte rozpustenou čokoládou podľa chuti.

 

Picture of Michaela Birkusová

Michaela Birkusová

Výživový špecialista

<<< Späť na rozcestník článkov <<<

Recepty pre vás

Chceli by ste ukážku racionálnej stravy prospešnej pre vaše trávenie?

Vymením za váš e-mail, kde dostanete zopár chutných receptov na jedlá z mojej kuchyne, ktoré obohatia váš jedálniček a podporia prirodzený mikrobióm a imunitu..

Zadajte svoj e-mail, odošlite…

A do sekundy môžete zapínať sporák.