Mangold bol donedávna pre mňa len názov, ktorý som nepoznala a nevedela čo sa za ním skrýva. Objavila som ho však v obchode, kúpila ho (najprv som skontrolovala jeho FODMAP zaťaženie cez apku) a skúsila s ním niečo uvariť. A viete aké to bolo mňam? Odvtedy je mangold v našej domácnosti varený-pečený, je ich niekoľko druhov. Biely, veľký je skvelý na toto rýchle večerové jedlo, ktoré si môžete zobrať aj na druhý deň do práce ako obed.
7min príprava/20min varenie/pečenie
INGREDIENCIE:
1 filet čerstvého lososa
1 veľký biely mangold
250g čerstvých šampiónov (ak ich netolerujete, skúste hlivu, prípadne použite konzervované)
1 jarná cibuľka (lowFODMAP použite len zelenú časť)
1ks rastlinnej smotany ryžovej
soľ, korenie, muškátový orech
cesnakový olivový olej
ghee maslo
POSTUP:
Lososa si umyte, osušte, osoľte, okoreňte, kvapnite cesnakovým olejom a dajte upiecť na 200st na cca 10min. Po dopečení vyvetrajte trúbu a znova zatvorte, nechajte lososa odpočívať ešte 15min v teple.
Mangold si jemne umyte pod tečúcou vodou a oddeľte si stonky od listov. Nakrájajte stonky na kocky do jednej misky a listy pokrájajte na dlhé rezance do druhej misky. Jarnú cibuľku si nakrájajte na menšie kúsky, ak idete na lowFODMAP stravovaní, použite len zelenú časť, inak bude Vaše trávenie protestovať 🙂 Šampióny či hlivu si nakrájajte podľa Vašich chutí a preferencií.
Na woku si rozpustite ghee maslo, opražte jemne cibuľku a pridajte len stonky z mangoldu, jemne opražte a zalejte troškou vody. Pridajte nakrájané šampióny/hlivu. Osoľte, okoreňte a nechajte podusiť cca 10min, kým nebudú stonky mangoldu aj šampióny mäkké. Pridajte listy mangoldu premiešajte a poduste 5min. Pridajte ryžovú smotanu a nechajte prejsť varom na pár sekúnd. Strúhnite muškátový orech 2-3 strúhnutia, dobre premiešajte a máte hotovo.
Na omáčku z mangoldu a šampiónov naservírujte pečeného lososa, kvapnite kvapkou limetky či citrónu a spravte si k tomu hrianku z kváskového chlebíka. Večera či obed ako vymaľovaný 🙂