Quinoa je bezlepková, veľmi výživná, chutná a vysoko jedlá potravina. Môžete si ju pripraviť na slano, na sladko, ako prílohu len tak samú, alebo zapiecť do všelijakých útvarov. Recept nižšie pripravujem buď ako také malé placky, alebo len šupnem zmes vcelku na vymastený plech, prelejem vajíčkom so smotanou a nechám zapiecť ako slaný koláč. Inšpirujte sa 🙂
15min príprava/30min zapekanie
INGREDIENCIE:
500g quinoa
500g šampiňóny
500g mrazená zelenina (môžete použiť aj čerstvú, čo nájdete v chladničke)
ryžová smotana Alpro
4 vajcia slepačie
soľ, korenie, ghee maslo
POSTUP:
Quinoa sa varí v dvojnásobnom množstve vody, nezabudnite osoliť vodu. Keď je uvarená, nechajte ju trošku vychladnúť.
Šampióny si nakrájajte spolu so zeleninou (ak nepoužívate mrazenú), osmahnite najprv šampióny na panvici na ghee masle, zalejte troškou vody a nechajte 5min podusiť. Pridajte soľ, korenie. Po 5 minútach pridajte zeleninu a poduste spolu cca 10min, kým sa vyparí skoro všetka tekutina.
V menšej miske si zmiešajte ryžovú smotanu s vajíčkami, osoľte a okoreňte. Ak chcete mať luxusný koláčik, oddeľte si bielka od žĺtok, žĺtka zmiešajte so smotanou a bielka vyšľahajte a primiešajte do pripravenej zmesi quinoi, zeleniny a šampiónov na koniec.
Uvarenú quinou si dajte do väčšej misky, pridajte udusené šampióny so zeleninou a dobre premiešajte. Ak idete robiť slaný koláč, vymastite si plech qhee maslom a túto zmes pekne rozprestrite na plech. Prelejte pripravenou smotanou s vajíčkami a dajte zapiecť na cca 25min na 200st. Pred koncom posypem jemne parmezánom a nechám rozpustiť, prípadne použijem vegánsky syr.
Ak idete pripraviť peniažteky, pridajte zmes vajíčok a smotany do pripravenej, pozor ale PRECHLADNUTEJ, zmesi quinoi a zeleniny, dobre premiešajte, tvarujte rovnako hrubné peniažteky, ukladajte na plech vystlaný papierom a pečte cca 20min na 200st.
Podávajte ako prílohu k rybe, mäsu, alebo len tak, ako hotový obed.