Guličky na milión spôsobov viete urobiť z datľového základu. Buď použite vykôstkované datle a mixnite ich, alebo ja si niekedy kupujem pastu datľovú, je to jednoduchšie 🙂
10min
INGREDIENCIE:
200g datľovej pasty/namixované datle
100g mandľovej múky (pomletých blanšírovaných mandlí)
štipka soli
kandizovaná pomarančová/citrónová kôra
voda
1PL teplý kokosový olej/ rozpustené ghee maslo
1PL mix semienok
plátky blanšírovaných mandlí
POSTUP:
Namočte si datle do vody na cca 30min, potom ich mixnite. Ak máte pastu, tak si ju nakrájajte a tiež nechajte chvíľu namočenú vo vode, množstvo vody závisí od množstva datlí a hmoty, nebojte sa, aj keď to bude také redšie, postupne to ztuhne a finálnu konzistenciu si upravte pridaním mandľovej múky. Zmiešajte spolu datlovú pastu, mandľovú múku, štipku soli, kandizovanú kôru, kokosový olej, semienka a vytvarujte rovnakoveľké guličky. Nalámte si blanšírované plátkované mandle do hlbokého taniera a guličky v nich vyváľajte. Jemne rukou pozatláčajte mandle navrchu do guličky, uložte do nádoby a skladujte v chlade.
Keď do ingrediencií pridáte napríklad sekané pekanové orechy, alebo celozrnné vločky, získate nový druh guličiek. Môžete pokojne experimentovať so surovinami, niekedy robievam makové a kvapnem trošku rumu, alebo citrónové, každému podľa chuti 🙂
Jedno upozornenie – datle obsahujú sorbitol a fruktány. Guličiek môžete zjesť cca 5ks naraz, resp za deň, tak sa ovládajte a neprežente to. A hlavne, ideálne by ste mali presne vedieť, ako a koľko tolerujete ktorých skupín FODMAPs a potom si môžete možno dať aj viac 🙂 Ak si v tom chcete byť už raz a navždy pokoj, poďte so mnou do 3-mesačnej terapie “IBS pod kontrolou”.