Ak máte radi sviežu chuť citrónov, toto bude také nebíčko v papuľke. Pamätajte pri plánovaní, že je potrebné najprv v prvom kroku spraviť citrónový krém. Potrebuje čas na vychladnutie. Pri používaní kôry z citróna myslite na to, že treba jemne odstrániť vrchnú časť šupky (tú najžltšiu) a použiť tú bielu časť z neho. Dá sa nahradiť aj sušenou kôrou, ak nemáte dobré strúhadlo, ktorým by ste tú vrchnú žltú kôru dobre odstránili. A kupujte radšej bio kvalitu citrónov.
Citrónový krém si môžete kúpiť hotový, prípadne si pripraviť domáci. Ak si budete pripravovať doma, pokojne nevyužitý do koláča použite do rannej kaše, viete ho uchovať v chladničke niekoľko dní.
15min príprava/45min pečenie
INGREDIENCIE:
Citrónová mrvenička:
200g bezlepkovej univerzálnej múky
100g cukru
1 polievková lyžica citrónovej kôry čerstvej
štipka soli
½ šálky studeného nesoleného masla, nakrájaného na kúsky, alebo postrúhaného na veľkom strúhadle
Cesto:
220g bezlepkovej univerzálnej múky
½ lyžičky sódy bikarbóny
¼ lyžičky soli
½ šálky nesoleného masla pri izbovej teplote nakrájaného na kúsky
100g plus 2 polievkové lyžice cukru, rozdelené
1 ½ polievkovej lyžice citrónovej kôry
1 lyžička vanilkového extraktu
3 veľké vajcia, oddelené na žĺtka a bielka
130g hustého bieleho bezlaktózového jogurtu
180ml citrónového tvarohu
Citrónový krém:
3 celé vajíčka
1 žĺtko
100g cukru
100g masla nakrájaného na kocky
nastrúhaná kôra zo 4 citrónov (ideálne v bio kvalite)
šťava zo 4 citrónov (ideálne v bio kvalite)
POSTUP:
Na citrónovú mrveničku:
Múku, cukor, citrónovú kôru a soľ dáme do misky a šľaháme, aby sa prevzdušnila a spojila. Nakrájajte studené maslo pomocou mixéra alebo postrúhajte na hrubšom strúhadle a zmes spojte do mrveničky. Odložte.
Na citrónový krém:
Do sklenej misky si vložte všetky ingrediencie okrem vajíčiek a žĺtka a vo vodnom kúpeli roztopte tak, aby sa pekne prepojili. Keď vám vznikne citrónová riedka zmes, za stáleho miešania pridajte vajíčka a žĺtko a miešajte do zhustnutia cca 10-15min. Ja používam mixér, odpadla by mi ruka 🙂 Ak nepoužijete všetok krém do koláča, pokojne si ho pridajte do raňajkovej kaše, alebo uchovajte v chladničke na iné použitie cca 3 dni.
Na cesto:
Umiestnite mriežku do stredu rúry. Predhrejte rúru na 180 ° C. Štvorcový pekáč s priemerom 23 cm vysteľte papierom na pečenie prečnievajúcim na dvoch stranách. Papier a panvicu postriekajte nepriľnavým sprejom; odložte.
V malej miske vyšľahajte múku, sódu bikarbónu a soľ, aby sa prevzdušnili a spojili. Maslo a 200g cukru vyšľahajte vo veľkej miske elektrickým mixérom do mäkka na konzistenciu krému, asi 3 minúty. (Používam stojanový mixér s plochou lopatkou). Zašľaháme kôru a vanilkový extrakt, potom po jednom zašľaháme vaječné žĺtky, pričom pred pridaním ďalšieho necháme každý poriadne zapracovať. Podľa potreby zoškrabte misku. Múčnu zmes zašľaháme pri nízkej rýchlosti striedavo s jogurtom.
V samostatnej čistej miske vyšľahajte bielka do hustej konzistencie. Postupne pridajte 2 polievkové lyžice cukru a pokračujte v šľahaní, kým sa nevytvorí pevná, ale nie príliš tuhá konzistencia. Opatrne po častiach primiešajte bielkovú penu do cesta. Hotové cesto prelejte do pripravenej formy, vrch trochu uhlaďte.
Na cesto veľkou lyžicou ukladajte kôpky citrónového krému (musí byť vychladnutý). Príborovým nožíkom porozťahujte krém po povrchu cesta, nechoďte však príliš hlboko do cesta, ostaňte cca 10mm pod povrchom.
Odloženú mrveničku rozsypte na celý koláč. Bude sa zdať, že je toho priveľa, ale nebojte, citrónový krém trošku nasiakne z mrveničky.
Pečte asi 40 až 45 minút, alebo kým špáradlo po vložení do stredu koláča nie je čisté. Po vybratí koláč nechajte prechladnúť a potom pomocou papiera na pečenie opatrne vyberte koláč z plechu. Nakrájajte na štvorce a podávajte.
Koláčik je najlepší v deň, keď je vyrobený, ale môže sa skladovať vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote počas 2 dní.