Upečte si ho v sobotu, aby ste v nedeľu mali čo ku káve so susedkou. Ľahký, svieži, rýchly a príjemne voňavý citrónový koláčik pre každú príležitosť. Citrón môžete hocikedy zmeniť za pomaranč a máte opäť iný koláčik.
15min príprava/40min pečenie
INGREDIENCIE:
korpus potrebuje:
1 bal bezlepkové sušienky
100g bezlakto maslo
plnka si pýta:
3ks kyslá smotana bezlakto
2vaničky bezlakto tvaroh
1ks bio citrón
2PL cukor
4ks celé vajíčka
2ks žĺtky
5PL hladká múka ryžová
štipka soli
POSTUP:
Pomelte si sušienky v mixéri a maslo rozpustite. V miske zmiešajte rozdrvené sušienky s maslom, premiešajte a presypte hmotu do tortovej formy, ktorej dno ste vystlali pečiacim papierom. Utľapkajte si korpus z tejto zmesi tak, že sa pokúste mať všetko rovnakej hrúbky a vytiahnite kraje cca 2-3cm. Dajte upiecť na 10min pri teplote 180st.
Zatiaľ si umyte citrón, prelejte ho vriacou vodou a postrúhajte kôru na jemno. V miske zmiešajte kyslú smotanu, tvaroh, cukor, vajíčka so žĺtkami, citrónovú kôru. Ak miešate s mixérom, miešajte na najnižšej rýchlosti. Pomaly vmiešajte ryžovú múku so štipkou soli.
Upečený korpus vyberte z trúby, vylejte naň citrónovú zmes a vráťte do trúby celý koláč. Pečte pri teplote 150st cca 40-50min. Okraje koláča majú byť pekne hnedé a stred koláča sa po upečení má “hýbať” ako huspeninka. Koláč musí poriadne vychladnúť na linke a po vychladnutí ho šupnite do chladničky. Najlepší je keď si poleží v chladničke cez noc.
Vrch koláča ozdobte podľa ľubovôle a chuti a užívajte si tú sviežu, citrónovú chuť.