Cesnakový olej je záchrana pre citlivé trávenie. Má chuť cesnaku, ale nenarobí v črevách paseku (sa mi to aj rýmuje :-)) Používajte ho všade tam, kde by ste pri varení použili cesnak, tiež do šalátov na dochutenie.
10min príprava/2h macerovanie
INGREDIENCIE:
2 šálky (480 ml) extra panenského olivového oleja, čistého olivového oleja alebo rastlinného oleja, ako je repkový, hroznové, ryžový alebo slnečnicový olej
6 veľkých strúčikov čerstvého cesnaku, olúpaných, celých alebo rozpolených
POSTUP:
1. Pripravte si sklenenú fľašu, nádobu alebo nádobu so vzduchotesným uzáverom. Opláchnite s vriacou vodou a dôkladne vysušte; odložte.
2. Nalejte olej do malého nereaktívneho hrnca a zohrievajte ho na miernom ohni, kým nebude teplý na dotyk, potom ho odstráňte z tepla. Je dôležité olej neprehriať, pretože jeho chuť a kvalita sa zhoršia. Nie je potrebné používať teplomer, stačí skúsiť prstom a olej zohrievať len dovtedy, kým nie je teplý, nie však horúci.
3. Pre jemnejšiu cesnakovú chuť nechajte strúčiky vcelku; pre silnejšiu cesnakovú chuť rozpolte strúčiky Pridajte cesnak do oleja, vypnite oheň a nechajte asi 2 hodiny odležať. Preceďte do pripravenej čistej nádoby, pričom nezabudnite odstrániť všetky kúsky cesnaku. Jemné sitko s drôteným pletivom vyložíme gázou, aby sme zachytili prípadné kúsky cesnaku. Poháre uzavrite a uchovávajte v chladničke.