Veľmi jednoduché jedlo, ktoré máte hotové za pár minút a viete si ho prispôsobiť podľa seba. Tu je základný recept, pokojne improvizujte a do zmesi zapracujte zeleninu. Minule som tam primiešala strúhanú cuketu a batát a bolo to grandiózne.
10min príprava/20min pečenie
INGREDIENCIE:
Maslo, ghee alebo kokosový olej do pekáča
½ šálky plus 1 polievková lyžica instantnej polenty
4 veľké alebo extra veľké vajcia
2 šálky bezlaktózového mlieka
½ lyžičky soli
Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
1 šálka strúhaného ostrého syra čedar
5 jarných cibuliek, iba zelené časti, nasekané
POSTUP:
1. Predhrejte rúru na 220st. Zapekaciu misu s rozmermi 1 ½ litra vymastíme maslom, ghee alebo kokosovým olejom. Nasypte 1 polievkovú lyžicu polenty do misky a potraste ňou tak, aby dno a boky boli rovnomerne pokryté polentou. Oddeľte vajcia, pridajte žĺtky do malej misky a bielky oddeľte do veľkej misky.
2. Pridajte mlieko do stredného hrnca a priveďte do varu na stredne vysokej teplote, pričom často miešajte, aby sa mlieko nepripálilo alebo neprebublávalo. Počas šľahania pomaly prilievajte polentu (čím pomalšie ju pridávate, tým ľahšie predídete hrudkám). Znížte teplotu na stredne nízku a pokračujte v šľahaní, kým nezhustne, 3 až 4 minúty. Odložte z platne. Primiešajte soľ, čierne korenie, syr, žĺtky a cibuľku, kým sa je teplá.
3. Elektrickým mixérom na vysokej rýchlosti vyšľaháme z bielkov tuhý sneh, 2 až 4 minúty. Pridajte asi 1/3 polentovej zmesi k bielkom a jemne ich vmiešajte niekoľkými jemnými ťahmi. Pridajte zvyšnú polentu v 2 ďalších častiach, zakaždým jemne premiešajte. Keď skončíte, zmes by sa mala rovnomerne spojiť, ale nevadí, ak je viditeľných niekoľko bielych pruhov.
4. Zmes preložíme do pripravenej zapekacej misy a pečieme 20 až 22 minút, kým sa nenafúkne, nezozlatne a v strede sa mierne trasie. Špáradlo by malo vyjsť s vlhkými omrvinkami, ale nie s mokrým cestom. Ihneď podávajte s čerstvou zeleninou ako šalátikom.
Soufflé začne padať v miske za pár minút, ale to len znamená, že ste to urobili správne!