Ázijské jedlá sú väčšinou bezpečné pre ľudí so syndrómom dráždivého čreva (IBS) a aj pri mnohých intoleranciách (vždy s rešpektom k ingredienciám). Ja robievam rada rôzne verzie ryžových rezancov a dnes som si pripravila jednoduchý recept na rýchlu večeru. Krevety si pridajte podľa chuti a tolerancie, pokojne si môžete rezance spraviť aj bez kreviet, len také so zeleninou.
15min
INGREDIENCIE:
400g ryžové rezance
1 červená paprika
1ks žltá paprika
200g hliva ustricová
2ks jarná cibuľka (len jej zelená časť)
1ks pór
250g krevety čerstvé
soľ, korenie, sójová omáčka, citrónová šťava
ghee maslo
POSTUP:
Očistite si zeleninu a hlivu a nakrájajte na rezančeky. Na rozpustenom gheečku si opražte jemne hlivu a zalejte ju vodou. Nechajte podusiť cca 10 min. Osoľte, okoreňte. Po 10min pridajte nakrájanú zeleninu a poduste spolu s hlivou do mäkka. Na konci dochuťte sójovou omáčkou a troškou citrónovej šťavy.
Ryžové rezance si robievam v tomto recepte tak, že ich zalejem vriacou vodou a nechám v nej cca 5min. Potom zlejem a pridám k hotovej zmesi zeleniny a hlivy, premiešam a nechám spolu prejsť varom. Niekedy pridám 2 ČL sézamových semienok na ozvláštnenie 🙂
Krevety pripravujem tak, že si ich rýchlo orestujem na rozpálenom ghee masle do ružova, jemne osolím, okorením podľa chuti a podávam. Obvykle stačí fakt len minútka na panvici, zvyknú byť tie lúpané už predpripravené.
Ryžové rezance spolu s krevetami zmiešam až na tanieri a podávam so zeleninovým šalátikom. Či na jedenie použijete paličky či vidličku, to nechávam na vás, rezancom je to jedno, mne je to jedno a nikto z Ázie vás nevidí, tak pokojne aj vidličkou 🙂